Szakmai beszámoló - NKA 2017

 

Szakmai beszámoló – NKA 2017

 

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány kitűzött céljainak elérése érdekében 2004 júniusában elindította a Louis Armstrong Jazzfesztivált, mely 2017. június 30. – július 2. között már tizennegyedik alkalommal várta a jazzrajongókat és jazz iránt érdeklődőket a Bánki-tó víziszínpadán.

 

A fesztivál színvonalas programját a nemzetközi jazz kultúra kiemelkedő és nagy múltú képviselői, valamint magyarországi neves jazz zenészek és együtteseik színesítették ebben az évben is. A fellépő művészek és zenekarok kiválasztása és felkérése a különböző jazz zenei kultúrák és zenei stílus összehangolásának figyelembe vételével, hosszas szakmai egyeztetések után történt.

Az Alapítvány a fellépő ismert és kevésbé ismert világszínvonalú jazz zenét játszó európai és tengerentúli művészek és együttesek produkciói által mutatja be a jazz változatos zenei világát a magyar közönség számára. Az országos fesztiválok közül kiemelkedő és nagy népszerűségnek örvendő jazz esemény zenei kínálatában, eszmeiségében, a jazz kultúra tovább örökítésében egyetemes értékeket képvisel. 

A fesztivál hazai fellépői számára most is megtiszteltetés volt a nemzetközi jazz kultúra képviselőivel együtt fellépni. A közös produkciók által a magyar előadók hosszútávú ismeretségeket kötöttek a külföldi zenészekkel, zenei stílusuk, szellemiségük inspiráló hatással lehet későbbi karrierjükre. A kötött előadásokon túl lehetőségük volt kötetlen formában is együtt zenélni külföldi ideáljaikkal, jobban megismerni őket szakmai és emberi oldalukról, megosztani egymással tapasztalataikat, jazz fortélyaikat. (Jam Session) A külföldről érkező művészek is tapasztalataink, visszajelzéseink alapján ebben az évben is élményekkel gazdagodva tértek haza.

 

 


2017. június 30. péntek – a megnyitó nap programjai

A fesztivál megnyitója hagyomány szerint idén is a Louis Armstrong szobornál került megrendezésre a fellépő művészek részvételével, 2017. június 30-án 16:30-tól.

A fesztivál házigazdájának szerepét Rókusfalvy Pál töltötte be. A fesztivált Kukucska Csilla, a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Nógrád Megyei Közgyűlés képviseletében Balla Mihály, Nyugat-Nógrád megye országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos, valamint Joan Faulkner, a fesztivál állandó fellépője nyitotta meg. Az amerikai énekesnő Ella Fitzgerald életútját és a vele kapcsolatos személyes élményeit mondta el a közönségnek nagy áhítattal, majd két Ella-szám éneklésével is tisztelgett az emléke előtt. A zenei kíséretet a Csík Gusztáv Triótól hallgathattuk, melynek tagjai Csík Gusztáv (zongora), Alvin Queen (dob) és Dezron Douglas (bőgő).

A megnyitót ünnepélyes állófogadás követte. Ez után, 19:00-kor megkezdődtek a nagyszabású víziszínpadi koncertek is.

 

2017. június 30-án, pénteken fellépő zenekarok

19.00 Budapest Jazz Orchestra (H)
Vendég: James Morrison and Multiplicity (AUS) A zenekar tagjai: James Morrison, Harry Morrison, William Morrison, Patrick Danao
Harry Allen (USA)

A Budapest Jazz Orchestra megalakulása óta céljának tartja a magyar zenekultúra interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szintű képviseletét.
A zenekar muzsikusai közül többen is eMeRton, illetve Artisjus díjakkal elismert művészek. A zenekar kiváló munkásságának bizonyítéka a hazai és nemzetközi elismerés, valamint megszámlálhatatlan külföldi előadó, akik színesítették a zenekar palettáját.
A BJO munkássága során számos nemzetközileg elismert művésszel dolgozott együtt. Néhány példa a világhírű vendégek legkiválóbbjai közül: George Duke (USA), Peter Erskine (USA), Al Di Meola (USA), Dave Liebman (USA), Bob Mintzer (USA), Ed Neumeister (USA), Ken Peplowski (USA), Chris Potter (USA), Butch Lacy (Dánia), Mark Nightingale (Anglia), Tony Lakatos (Németország), Thomas Gansch (Ausztria), Kevin Mahogany (USA), Harry Sokal (Ausztria), Ladislav Fidri (Horvátország), Pat Appleton (Németország), csakúgy, mint Oláh Kálmán, László Attila vagy Vukán György Magyarországról.

James Morrison neve világszerte ismert, hiszen vitathatatlan tehetség jazz zenészként és sokoldalú előadóként egyaránt. James a világ legkiválóbb zenészeinek krémjével dolgozik együtt, valamennyi felvétele szerepel a legjobb eladások listáján. Ray Brown „géniusznak” nevezte, Dizzy Gillespie „a legjobbak közül valónak”, Wynton Marsalis pedig egyszerűen úgy fejezte ki az elragadtatását: „Barátom, James Morrison aztán tud játszani”. Szinte mindenki a szó szoros értelmében vett virtuóznak tartja. Ez a sok hangszert megszólaltatni képes előadó a trombita mellett játszik zongorán, az összes rézfúvóson, szaxofonon és nagybőgőn is.
A most 54 éves James Morrison rendkívül változatos, nem szokványos zenei pályafutást tudhat magáénak. Koncertjei voltak a Londoni Filharmonikus Zenekarral a Royal Albert Hallban, s játszott a Royal Opera House fellépő vendégeként a Covent Gardenben Anna hercegnőnek is. Két alkalommal is adott királyi felkérésre koncertet II. Erzsébet királynő számára, valamint játszott az USA két elnöke, Bush és Clinton előtt is Ausztráliában, a Parlamentben. 2016-ban a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából Obama elnök és a First Lady, Michelle Obama vendége volt a Fehér Házban. James Bécsben, a Musikvereinban saját concerto-ját adta elő a Tonkünstler Zenekarral. 2000-ben Sydney-ben James komponálta és játszotta az Olimpiai Játékok ünnepélyes megnyitójának zenéjét.
James Morrison sok időt szentel a tanításnak, mesterkurzusokat és workshopokat tart számos országban, s ő adja át a James Morrison Ösztöndíjat a világ legnagyobb, Generációk a Jazzben nevű ifjúsági jazzfesztiválján. 2012-ben kinevezték a Queensland Zenei Fesztivál művészeti vezetőjének, amely állami szintű kezdeményezés, s melynek az a célkitűzése, hogy „az emberek életét megváltoztassa a zene élménye által”. Lenyűgöző zenei útjának jelenlegi állomása a James Morrison Zeneakadémia megalapítása a dél-ausztráliai Mount Gambier-ban, amely rendkívül modern szemléletet képvisel a jazz-oktatásban és zenei diplomát nyújt. 2017-ben olyan együttműködés jött létre a James Morrison Akadémia és a New York-i Juilliard Zeneiskola között, mely egy különleges támogatói programot kínál a legjobbaknak.

Harry Allen több mint 70 lemezfelvételt készített zenekarvezetőként és még annál is többet kísérő zenészként. Harry lemezfelvételei közül 3 elnyerte az Arany Lemez Díjat a Japán Swing Journal Magazintól, a „Tenors Anyone?” c. albumot pedig mind az Arany Lemez Díjjal, mind a New Star Díjjal jutalmazták. 2006-ban a Harry Allen-Joe Cohn Quartet elnyerte a New York Nightlife Díjat kiemelkedő Jazz Combo Előadásukért. 2010-ben Harry a legjobb Jazz Szólistaként is elnyerte a New York Nightlife Díjat. Jazzfesztiválok és klubok állandó résztvevője szerte a világon, az USA-n kívül Európában és Ázsiában is. Fellépett Rosemary Clooney-val, Ray Brownnal, Hank Jones-szal, Frank Wess-szel, Scott Hamiltonnal, John Pizzarellivel, valamint felvételt készített többek között Kenny Barronnal. Számos John Pizzarelli felvételen szerepelt, beleértve a filmzenét, továbbá rövid karakterszereplőként vagy „cameo” szerepben a „Párosban a városban” című filmben (Steve Martin és Goldie Hawn főszereplésével). 1988-ban, a New Jersey-i Rutgers Egyetemen szerzett zeneművészeti dimplomát, jelenleg New York City-ben él.

 

 

20.30 – Lisa Simone (FR)

Lisa Simone sokoldalú tehetséggel megáldott nő, aki nem szokványos utat járt be. Gyerekkorában sokat költözött a világban, majd amikor végleg elhagyta az otthonát, belépett az Amerikai Légierőbe. Szolgált az iraki háborúban, s ezt követően fordult a zene irányába. Sikert sikerre halmozott olyan produkciókban, mint a Rent, az Aida vagy a The Lion King (Oroszlánkirály). Kivételes alakításáért elnyerte a National Broadway Theatre Díjat mint a legjobb musical színésznő. Anyja halála után Lisa nem tért vissza a Broadwayre, helyette karrierjét elismert sztárok nemzetközi turnéin való részvételével építette az Államokon kívül. 2014-ben találkozott Hervé Samb-mal, ekkor kezdődött két tökéletes zenész együttműködésének gyönyörű története. Samb neve már ismert volt párizsi jazz berkekben. Együttműködésük tökéletes összhangban volt a Simone család hagyományaival. Hervé Samb együtt játszik az elmúlt 15 év leghallgatottabb basszusgitárosainak egyikével, az afroamerikai Reggie Washingtonnal, valamint a guadalupei dobossal, Sonny Troupéval. Akusztikai lehetőségeik, az élő hangzás és a személyesség mindig megejtő varázsa fokozatosan válik érzékelhetővé élő koncertjeik során. A My World egy nagyon finom egyensúly megvalósulása, amit Lisa Simone, Hervé Samb és zenészeik az elmúlt két év során sikeresen életre keltettek a színpadon. Ezen album legnagyobb érdeme az énekhangokban rejlik, hiszen az éneklés az emberi megszólalás legtisztább formája, ami lehetővé teszi, hogy Lisa Simone üzenetére teljes mértékben ráhangolódjunk. A My Worlddel Lisa Simone bepillantást enged hallgatósága számára a saját benső világába.
Az 53 éves Lisa Simone arról énekel, hogy milyen boldog, hogy végre megtalálta a helyét a világban, s egyszerűen csak arról az örömről, hogy él.

 

22.00 – Dutch Swing College Band (NL) Vendég: John Allred (USA), Harry Allen (USA)

Ahogy a népszerű mondás tartja: „kétféle zene létezik, jó és rossz”. A hagyományos jazz zene őszinte rajongójának választása egyszerű, mivel csakis egyetlen Dutch Swing College Band van. A DSCB, mint amatőr főiskolai combo indult a Felszabadulás Ünnepén, 1945. május 5-én, és az évek során világhírű jazz együttessé vált, amely mára már 5 kontinensen turnézik, folyamatos elismerésekben részesül. A zenekar, amely több mint 70 éve létezik, szerte a világon ad koncerteket, és zenéit gyakorlatilag az 1945 óta létező összes hangrögzítő módon megörökítették. Szerencsére a DSCB soha nem tetszelgett a csillogó show-k zenekarának szerepében. Az együttesnek inkább kiváló jazz előadásaival sikerült a közönség figyelmét rabul ejteni, a sablonos showelemek maximális kizárásával. 1960-ban a DSCB professzionális zenekarrá vált. A felgyorsuló zenei fejlődés és a személyi változások ellenére a DSCB a mai napig a holland klasszikus jazz zene képviselője. A jelenlegi együttest Bob Kaper vezeti, aki Frans Vink Jr. (1945-46), Joop Schrier (1955-60) és Peter Schilperoort (1946-55 és 1960-90) nyomdokaiba lépett. A kezdetektől fogva a zenekar legegyedibb vonása az összetéveszthetetlen és utánozhatatlan hangzás. Egyetlen lemezük sem másolja az amerikai virtuózok felvételeit, a Dutch Swing College Band a saját értelmezéseit, zeneszerzői és hangszerelési felfogását teljesen személyes módon közvetíti. A nagy tapasztalattal rendelkező zenekari tagok bebizonyították, hogy a nagy múltú Dutch Swing College Band mind a mai napig nemzetközi színvonalú, és előadásai garantálják a kiemelkedő, klasszikus jazz zenei élményt.

 

John Allred zenei pályafutása rendkívül szerteágazó, a tradicionális jazztől a színpadi előadások és a filmek világáig mindent magában foglal. John méltán vívta ki azt az elismerést, hogy zenészként „mindenre képes”. Számos felvétele hallható többek között a Sun Jazz Records, az AppleJazz Records és az Arbors Records lemezein. Büszkélkedhet azzal, hogy munkássága során megszámlálhatatlan jazz formációval játszott együtt, a korai években Woody Herman Young Thundering Herdt csapatától kezdődően Harry Connick Jr.-ig. Közös fellépései voltak az NBC Studio Zenekarral, a Toshiko Akioshi Big Banddel, a The Carnegie Hall Jazz Banddel, a Vanguard Jazz Orchestrával, a Bill Allred Classic Jazz Banddel és a Vince Giordano and the Nighthawks-szal. Továbbá olyan híres jazz zenészekkel játszott együtt, mint Clark Terry, Warren Vache’, Natalie Cole, Liza Minnelli, John Pizzarelli, Pete Chistleib, Larry Carlton, valamint Robin Ford, és a lista korántsem teljes. Jazz munkásságán túl John egyike lett a legkeresettebb stúdió zenészeknek. Legkiemelkedőbb Broadway előadásai sorába tartoznak a „The Pajama Game”, a „How to Succeed In Business Without Really Trying”, a „Cinderella” (Hamupipőke), a „Finding Neverland”. 2017 márciusában kezdte a Hello Dolly musical felújítását, Bette Midler főszereplésével. John és felesége nagyon szeretik New York City-t és Rockaway Beach-beli otthonukat.

 

23.30 – Jam Session a Swing&Jazz Étteremben és kertjében a fellépő zenekarok közreműködésével.

 

 


2017. július 1., szombati nap programjai

 

15.00 – Ingyenes koncert a Louis Armstrong szobornál – Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta (Bágyi Balázs, Pocsai Kriszta, Lakatos „Soso” Sándor, Oláh Dezső, Oláh Péter)

A zenei projekt létrehozója Bágyi Balázs jazz-dobos, zeneszerző, a mai magyar jazz-színtér meghatározó, nemzetközi viszonylatban is keresett művésze. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, az Amsterdamban diplomázott szaxofonos titán – Lakatos „Soso” Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista – Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse – Oláh Péter. A produkció énekesnője Pocsai Kriszta, aki számos műfajban bizonyította már kivételes tehetségét, és hosszabb kihagyás után kirobbanó energiákkal tért vissza a színpadra. Zenei kapcsolatuk Bágyi Balázzsal több mint húsz éves múltra tekint vissza, mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén diplomáztak 1998-ban. Korábbi, Homage to Shakespeare című albumukat, mint az év hazai jazzlemezét, Gramofon-díjjal jutalmazta a független nemzetközi zsűri, Pocsai Kriszta az év énekesnője, Bágyi Balázs pedig az év zeneszerzője lett a JazzMa.hu internetes magazin szerkesztőségi és közönségszavazati listáján 2016-ban.

 

Programok a víziszínpadon:

18:00-tól a víziszínpad előtt swing táncoktatás kezdődött, a jó hangulatot megalapozandó, a Pepita Tánciskola táncosaival.

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd 19.00 órakor elkezdődtek a szombati esti koncertek.

 

19.00 – Csík Gusztáv Trió és Joan Faulkner – Csík Gusztáv (H), Alvin Queen (USA), Dezron Douglas (USA), ének: Joan Faulkner (USA)
Vendégek: John Allred (USA), Harry Allen (USA)

 

Csík Gusztáv egyike a legkiválóbb zongoristáknak Európában. 1962-ben klasszikus zongoristaként diplomázott, ezután a budapesti jazzközönség gyorsan felfigyelt rá a Dália Jazzklubban, ahol Pege Aladárral játszott együtt. Számos díjat nyert, 2015-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor Életműdíját vette át, 2016-ban a nívós Liszt Ferenc-díjjal méltatták zenei életművét. Nemzetközi fesztiválokra, koncertekre, lemezfelvételekre invitálták, többek között a Jazz Icon cégtől, partnerei voltak például Kenny Clarke, Ed Thigpen, Bobby Durham, Sam Woodyard, Eddie „Lockjaw” Davis, Johnny Griffin, Tony Scott, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Reggie Johnson, Dizzy Gillespie. Jimmy Woode volt az, aki által megismerhette őket, és akinek a segítségével színpadra léphetett velük. Csík Gusztáv a Three Ladies of Blues Show, valamint a Sing’n Swing’n Sista’s zenei rendezője, mely formációkkal számtalan egzotikus helyszínen mutatták már be műsorukat.

 

A zenei sokoldalúságáról híres Dezron Douglas napjainkban az egyik leghíresebb fiatal bőgős, aki egyben zeneszerző, zenekarvezető és tanító. Zenei pályafutását kísérőzenészként kezdte, akit nem csak tehetségéért tisztelnek, hanem az autentikus zene iránti elhivatottságáért is. Az évek során olyan kiemelkedő jazz zenészekkel lépett fel és készített lemezt, mint Michael Carvin, Pharoah Sanders, Cyrus Chestnut, Louis Hayes, George Cables, Abraham Burton / Eric McPherson, Rene McLean, Al Foster, Ravi Coltrane, Billy Drummond, Steve Davis, Victor Lewis, Winston Harper, Mulgrew Miller, Lewis Nash, Kevin Mahogany, Carla Cook, Kenny Garrett, Steve Coleman, Willie Jones III, Duane Eubanks, Eric Reed, Tomasz Stanko, Vincent Herring, Papo Vazquez és a Marsalis család. Dezron jelenleg a Louis Hayes Jazz Communicators, a Ravi Coltrane Quartet, a Papo Vazquez Mighty Pirates, a Glenn Zaleski Trio és a James Carney Quartet tagja.

 

Alvin Queen nagyon korán ismerkedett meg a jazzel. Első profi fellépésekor 11 éves volt. Első lemezfelvételére 12 éves korában került sor. Játszott többek között John Newmannel, Zoot Sims-szel, Hank Jones-szal. Alvin az 1963-as évre mint korai jazz korszaka  legkiemelkedőbb fellépésének („the big night”) időszakára tekint vissza. Lehetőséget kapott, hogy együtt játsszon John Coltrane-nel a New York-i Birdlandben, Elvin Jones-t helyettesítve. Alvin generációja egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő jazz dobosa.


 

20.30 – SWINGING VIOLINS – Illényi Katica, Deseő Csaba és barátaik:
Gyárfás István, Cseke Gábor, Oláh Péter, Jeszenszky György (H)


Deseő Csaba 10 éves volt, amikor először hallotta Glenn Miller big bandjének „In the Mood” c. lemezét, ettől vált egy életre jazzrajongóvá. Akkor még csak álmodott arról, hogy egyszer majd ő maga is jazzhegedűs lesz. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Tanárképzőjén szerezte diplomáját, ezután zeneiskolai hegedűtanárként dolgozott, és bekapcsolódott a 60-as évek hazai jazz életébe. A legendás Dália klub egyik alapító tagja volt. Néhány évvel később az Állami Hangverseny Zenekar brácsa szólamának tagja lett, bejárta a világot, 3 és fél évtized után onnan vonult nyugdíjba. Deseő Csaba úgy vélekedik, hogy a magyar jazz utóbbi fél évszázada valódi sikertörténet. Rendszeres jazz adások indultak rádióban és televízióban, nagysikerű budapesti és vidéki rendezvények és fesztiválok szerveződtek. Hála a rengeteg hazai tehetségnek és a kitűnő magyar jazz oktatásnak, virágzó jazz élet alakult ki hazánkban. Deseő Csaba úgy látja, jelenleg kevés a kínálatban a hagyományos swing jazz, ezért – az ő szavaival élve – „különösen felbecsülhetetlen érték az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Louis Armstrong Jazzfesztivál. Boldog vagyok, hogy magam is a közreműködő muzsikusok között lehetek!”

Felejthetetlen emlékként őrzi Ella Fitzgeralddal kapcsolatos emlékét. 1970-ben, Ella Fitzgerald legendás budapesti, Erkel Színház-beli koncertjén, zenei rendezőként alkalma volt a művésznővel néhány szót váltani és egyik lemezét dedikáltatni. Ezt a lemezt nemrég a Louis Armstrong Jazzfesztiválnak ajándékozta tisztelete és nagyrabecsülése jeléül.

 

 

Illényi Katica, Magyarország Érdemes Művésze, Liszt-, Artisjus- és eMeRton-díjas hegedűművész, a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületének tagja. Pozitív személyisége, szakmai felkészültsége, munkássága által széles közönséghez juthat el a komolyzene és az igényes jazz zene. Koncertjein felcsendülnek hazai és nemzetközi zeneszerzők művei, a klasszikus zeneirodalom gyöngyszemei, a kortárs és a jazz zeneszerzők művei, valamint filmzenék és tangók is. Többek között Bartók, Kodály, Liszt, Vecsey Ferenc, Weiner Leó, Csajkovszkij, Dvořák, Vivaldi, Rimszkij-Korszakov, Morricone, John Williams, Astor Piazzolla művei, Gershwin, Grappelli darabjai. Lemezei arany- és platinalemezek, nemzetközileg elismert előadóművész, a hazai zenei kultúrát nemzetközileg reprezentáló művészek sorába választották Kocsis Zoltán†, Rost Andrea és Sebestyén Márta mellett. A Művészetek Palotájában mutatta be Magyarországon a theremin nevű hangszert, melyet nem kell megérinteni a megszólaltatásához. Jelenleg összesen öt koncertező theremin művészt tartanak számon világszerte, közöttük Illényi Katicát.

 

Swinging Violins produkció

Illényi Katica és Deseő Csaba élettörténetében rengeteg a közös vonás. Mindketten muzsikus családban születtek, és klasszikus zenei diplomával rendelkeznek, pályájukat zenekari muzsikusként kezdték, emellett azonban érdeklődésük hamar a jazz felé is fordult. Katica a 90-es években lépett fel először jazz hegedűsként, Deseő Csaba 3 évtizeddel korábban. 10 évvel ezelőtt egy miskolci koncerten Katica a Miskolci Dixieland Band vendégszólistájaként lépett fel, Deseő Csaba ugyanakkor a Benkó Dixieland vendége volt. Azonnal jó barátok lettek, s elhatározták, hogy időnként együtt is fel fognak lépni. Közös koncertjeik ritka, ünnepi alkalmak. A Louis Armstrong Jazzfesztiválra különösen nagy örömmel készültek, mert az itt hallható swing jazz mindkettőjük szívéhez nagyon közel áll. A gitáros Gyárfás István, a zongorista Cseke Gábor, a bőgős Oláh Péter és a dobos Jeszenszky György a magyar jazz élvonalának jeles képviselői, régi partnerek, akikkel mindig öröm az együtt muzsikálás.

 

 

22.00 – International All Stars – Korb Attila (H), David Lukács (NL), David Blenkhorn (AUS/FR), Sebastien Girardot (FR), Guillaume Nouaux (FR), Malo Mazurié (FR)  Vendég: Harry Allen (USA)

 

A Korb Attila által életre hívott „világválogatott” ebben a felállásban Bánkon szerepel először. Az együttes ritmusszekciója „La Section Rythmique” néven külön zenekarként is működik. A   fiatal energikus művész vérbeli örömzenével készült a bánki fellépésre.
Korb Attila elsősorban jazzharsonás, de kiválóan trombitál, hegedül, szárnykürtözik, szaxofonozik, kornetten játszik és zongoristaként is aktív, bejárta Európa és Amerika legnagyobb fesztiváljait. A Louis Armstrong Emlékversenyen az általa alapított Little Jazz Banddel első díjat nyert, s a dixieland-zeneszerzői versenyen első helyezést ért el. Megnyerte a Magyar Rádió Jazzharsona Versenyét is.

Malo Mazurié fiatal francia trombitás már most az egyik legelismertebb zenész hangszerén.  Elsősorban Bix Beiderbecke rajongóként és specialistaként ismerik, világszerte koncertezik New Orleans jazz és swing stílusú zenekarokkal.

David Lukács hollandiai születésű, édesapja félig magyar. Klarinét diplomáját a Hágai Királyi Akadémián szerezte, jelenleg a világszerte ismert Dutch Swing College Band tagja. Megnyerte a Kobe Jazz Awardot, klarinét szólista volt pl. a North Sea Jazz Fesztiválon, a Benny Goodman Emlékkoncerten.

David Blenkhorn az ausztráliai gitáros rendszeres résztvevője az európai jazzéletnek, a legjobb amerikai és európai fesztiválok vendége (New Orleans French Quarter Festival, Ascona Jazz Festival, Festival Brasil). A blues és swing iránti elkötelezettsége meghatározó.

Sébastien Girardot erőteljes bőgőzésével hamar rangot vívott ki magának. Egyéni stílusa a New Orleans-i jazzen alapszik, de ugyanannyira otthon van a manouche swing, a swing, a biguine és a choro világában is, sőt játszik egy Nat King Cole stílusú trióban is.

Guillaume Nouaux több albumával elnyerte a Francia Jazzakadémia nagydíját és a Drumset In The Sunset című CD-jével a francia Év Jazzlemeze elismerést. A stúdiófelvételek készítése és a koncertezés mellett tanít is.

 

  

23.30 – Jam Session a Swing&Jazz Étteremben és kertjében a fellépő zenekarok közreműködésével.

 

 

A fesztivál koncertek közötti szüneteit az eddigi hagyományt követve minden évben egy-egy kiválasztott kiemelkedő jazz művész emlékének szenteljük, az életét és zenei karrierjét bemutató videók és hangfelvételek vetítésével. Idén Ella Fitzgerald élete során készült filmfelvételeket és zeneszámokat mutattunk be közönségünknek, hogy betekintést nyerhessenek a jazz legendás nagyasszonyának életútjába.

 

A zenei programok alatt mindkét nap swing táncbemutatót láthatott közönségünk.

 

 2017. július 2. vasárnap

 

15.00 – Jazz & Gospel – A zene szárnyain – Gospel koncert a Szentlélek-templomban, Veresegyházon – Joan Faulkner, Joanne Bell, Harriet Lewis, Csík Gusztáv, Dezron Douglas

 

Joan Faulkner a Régi világ hangja az Új világban. A mai napig a showbusiness egyik nagyságának számít. Elsősorban azért, mert egy olyan időszak szellemiségét viszi tovább, amelyben a zene még hiteles volt. Kisgyerekkora óta énekel, repertoárja felöleli a jazz, a  blues, a gospel, a pop és a soul zenei irányzatokat. Rendszeres szereplő tévéműsorokban, nagyszínpadokon (pl. Frankfurti Operaház). Alapítója és producere a 2001 májusában alapított „Three Ladies of Blues” együttesnek, és producere a 2012 júniusában létrehozott „Sing’n Swing’n Sista’s” formációnak. Évek óta állandó énekesnője a Csík Gusztáv Triónak. Joan Faulkner énekesnő, dalszerző, producer, színésznő. Olyan zenei nagyságokkal és zenekarokkal énekelt már együtt, mint Bill Ramsey vagy a Thilo Wolf Big Band, a Gustav Brom Big Band, az NWR Big Band és a Budapest Jazz Orchestra. Együtt játszott és lépett fel a nagynevű és közkedvelt német Roberto Blanco-val, a The Weather Girls- szel, Billy  Oceannel, és olyan amerikai jazz sztárokkal, mint Milt Hinton, Jimmy Woode, Reggie Johnson, Bobby Durham, Scott Hamilton. Nagy megtiszteltetés volt számára Ray Charles és a blues díva, Linda Hopkins koncertjei előtt fellépni. Joan Faulkner képes a közönség meghódítására és szórakoztatására a legkisebb klubokban és a legnagyobb színpadokon egyaránt. Közönsége mindig többet akar belőle.

 

Joanne Bell a kaliforniai Riverside-ban született. Első színpadi fellépésére négyéves korában került sor az „Ének az esőben” produkcióban. Noha az egyetemen operaénekesi képzést kapott, s a Carmen és a Tosca címszerepei mellett Gustav Mahler-művekben énekelt, közben az amerikai klasszikusok, a spirituálé, gospel, musical, blues és jazz stílusainak mesteri elsajátításán dolgozott. Jelenleg Európában él, s fellépései mellett tanít, komponistaként és producerként színpadi showkat, színházi darabokat visz színre. A legutóbbiak az „Oh Happy Day” – a gospel története és a „Bessie and Billie” – színpadi jazzdarab. Joanne egy igazi blues lady – és még annál sokkal több…

 

Harriet Lewis Philadelphiában (Pennsylvania) született és profi szinten tizenkét évesen kezdett énekelni a Philly International Records lemeztársaság számára. Philadelphiában és környékén tanult énekelni, gospel kórusokat is vezetett. Orvosasszisztensként több évig az amerikai hadseregnél szolgált, de az éneklés számára ott is előtérben maradt, az USO-val (az amerikai katonák szabad idős tevékenységét, szórakozását segítő szervezettel) több díjat nyert karrierje során. 1995-ben a legjobb soul-, blues-, gospel- és popénekesként elnyerte a Deutsche Pop Music Awardot.

 

 

 

Louis Armstrong Emlékdíj

 

A fesztivált szervező Swing Jazz Kultúráért Alapítvány az eddigi hagyományaihoz hűen idén is két Louis Armstrong emlékdíjat adott át a hétvége folyamán.

Az egyik díjat olyasvalaki kapta, akinek tehetségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.  A vitathatatlanul „géniusz” jelzővel illetett jazz zenész és sokoldalú, tucatnyi hangszeren játszó előadó, multi-instrumentalista, királyi és elnöki felkérésekre játszó muzsikus, zeneszerző, művészeti vezető, zeneakadémia-alapító, tanítómester, támogató, James Morrison volt az egyik díjazottja a XIV. Louis Armstrong Jazzfesztiválnak rendkívüli zenei pályafutásáért.

A másik díjjal egy szívvel-lélekkel játszó jazzhegedűst tüntettünk ki, aki rengeteget tett Magyarország jazz zenei életéért, a műfaj életben tartásáért, népszerűsítéséért az elmúlt fél évszázadban. Szerte a világon koncertezett, megszámlálhatatlan jazz hírességgel játszott együtt. 
A fesztivál második napján az Alapítvány kuratóriuma Deseő Csaba hegedűművésznek adományozta a Louis Armstrong Emlékdíjat kivételes életművéért.

 

 

 

 

 

 

Kísérő események

 

A Louis Armstrong Jazzfesztivál eseményeit minden évben összekötjük más kulturális eseményekkel is, így a korábbi években a fesztivál helyszínei helyet adtak fotókiállításoknak, diaporáma bemutatónak, Guiness-rekord megdöntési kísérletnek, veteránautó bemutatónak, Walter Gábor jazz-zenei témájú festménykiállításának. Az idei fesztiválon a zenei eseményeken túl kiemelt kísérőprogram volt az Ella Fitzgerald élete során készült képekből összeállított fotókiállítás, mely a Fesztivál teljes ideje alatt megtekinthető volt.

 

 

 

 

Mivel alapítványunk minél szélesebb körben szeretné a jazz-zenét a hazai közönséggel megismertetni, igyekszik ennek megfelelően kialakítani, alacsonyan tartani a jegyárakat is. Fesztiválunk idei jegyára bruttó 3000 Ft / fő / nap volt, a Gospel koncertre a belépőjegy bruttó 1 300 Ft / fő áron volt megvásárolható, illetve a gyerekek 10 éves kor alatt ingyen vehettek részt a koncerteken, valamint több programelemet ingyenesen látogathattak az érdeklődők (Ella 100 fotókiállítás, szombat délutáni koncert a Tó Hotel kertjében, jam sessionök).

 

A XIV. Louis Armstrong Jazzfesztiválon a külföldi világhírű művészek, fellépők díjazása, utaztatása valamint az általuk elvárt színvonalú technikai igények biztosítása igen magas költséget jelent a fesztivál teljes költségvetésében, azonban a kitűnő minőségű hang- és színpadtechnikai eszközök és szakemberek megléte a fesztivál színvonalának fenntartásához elengedhetetlen. Az esemény előzetes reklámozása, valamint az audovizuális rögzítés és utómunkálatok is jelentős költséget képviselnek.

A pályázattal támogatott költségvetési tételek az előzetes tervek szerint valósultak meg. A fesztivál megrendezése az előzetes várakozásoknak megfelelően, nagy érdeklődéssel valósult meg.

 

A fesztivál eredményesen zárult, összesen kb. 3000 fő fordult meg a 3 nap alatt és több, mint 60 művész közreműködésével valósult meg a rendezvény.

 

 

 

Louis Armstrong Jazzfesztivál plakát (megjelent B1 méretben 100 helyszínen Budapesten, A2 méretben Vácon, Gödöllőn, City Light plakátként Vácon)

 

Gospel plakát (megjelent A2 méretben Vácon, Gödöllőn, City Light plakátként Vácon)

 

 

Szórólap – LA4 méretben (megjelent 20 000 példányban)

 

 

 

 

Bánki Jazz programfüzet (36 oldalas kiadvány, megjelent 3000 példányban – első borító, hátsó borító és részlet a támogatói oldalból 34. oldal)

 

 

 

Hasonló (alábbi) kreatívokkal jelent meg hirdetés az alábbi felületeken:

 

Dunapart Programajánló 2017 júniusi szám, ½ oldal hirdetés:

  

Hetek Magazin 2017 júniusi szám, ½ oldal hirdetés:

 


Képújság hirdetés – RKSZ Rétság kábel televízió – 2017 június hónap:


 

 Sajtó- és médiamegjelenések:

 

Lánchíd Rádió Tarsoly június 6. Kollmann Gábor

 

Klasszik Rádió Klasszik Nyitány június 7. Kukucska Csilla és Csík Gusztáv

 

Zenei hírek június 10.

http://zeneihirek.hu/2017-06-10/14-louis-armstrong-jazzfesztivalt-2017-junius-30-julius-2-bankon/

 

Váci TV Hazai június 13. Deseő Csaba

 

Nextland.hu június 12.

https://nextland.hu/2017-06-12/legy-te-reszese-az-elo-jazz-zene-elmenyenek/

 

Port.hu

http://port.hu/esemeny/fesztival/louis-armstrong-jazzfesztival/event-festival-20287

 

M5 Hétvégi belépő június 18. Bágyi Balázs-Pocsai Kriszta és Oláh Dezső

http://www.mediaklikk.hu/video/hetvegi-belepo-2017-06-18-i-adas/

 

KarcFM SztárKarcok június 21. Kollmann Gábor

https://www.mixcloud.com/karcfm

 

HírTV Reggeli járat június 21. Kollmann Gábor

http://hirtv.hu/reggelijarat/dzsesszfesztival-1397727

 

Mixonline.hu június 22.

http://mixonline.hu/Nyomtato.aspx?id=138924

 

M1 Ma délelőtt június 23. Kollmann Gábor

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2017-06-23-i-adas-2/

 

Katolikus Rádió Akvarell június 23. Deseő Csaba

https://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/432073

 

Kossuth Rádió Belépő június 23. Kukucska Csilla és Kollmann Gábor

http://www.mediaklikk.hu/2017/06/23/belepo-a-banki-louis-armstrong-jazzfesztivalra/

 

Jazzy Rádió Jazzy Hungarikum június 25. Deseő Csaba

 

Bartók Rádió június 26. Kukucska Csilla és Csík Gusztáv

 

Nők Lapja programajánló 26-ai hét

 

Origo.hu június 30.

http://www.origo.hu/kultura/20170630-megkezdodott-a-banki-tonal-a-louis-armstrong-jazzfesztival.html

 

 

https://librarius.hu/2017/07/06/egy-kulonos-hangulatu-koncert-eifert-janos-fotoin/

 

https://nagylatoszog.hu/2017/07/19/a-xiv-louis-armstrong-jazzfesztival/

 

http://www.jazzma.hu/hirek/2017/07/04/enek-az-esoben-az-elso-nap-kronikaja

 

http://www.jazzma.hu/hirek/2017/07/05/bank-napos-oldala-a-masodik-nap-kronikaja

 

http://www.jazzma.hu/hirek/2017/06/24/a-xiv-louis-armstrong-jazz-fesztival-bankon-es-veresegyhazon-junius-30-a-es-julius-2-a-kozott

 

http://nogradhont.hu/kitekinto/2017/06/ella-fitzgeraldra-is-emlekeznek-a-banki-nyar-penteken-kezdodo-programsorozataban

 

 

 

 

 

NKA logó megjelenítése a www.jazzfesztival.hu oldalon:

 


 

A nemzeti Kulturális Alap, mint támogató megjelentetése

A megnyitó, illetve szombat délutáni koncert helyszínén több ponton is kihelyeztük az NKA logót:

 


NKA logó megjelenítése Veresegyházon, a Szentlélek-templom bejáratánál a jegyértékesítő asztalon:

 

Egyéb NKA logó megjelenítések a helyszínen:

 

 

 

Koncertrészletek:

Budapest Jazz Orchestra, James Morrison, Harry Allen – Zog’s Jog

 

Lisa Simone

 

James Morrison and Multiplicity – There is no greater love

 

Dutch Swing College Band, John Allred, Harry Allen

 

Csík Gusztáv Trió, Joan Faulkner – Guests: Harry Allen, John Allred – Dream a little dream of me

 

International All Stars, Harry Allen

 

A zene szárnyain – Gospel koncert a veresegyházi Szentlélek-templomban

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap részére megküldött meghívó:

 

 

 

Szakmai beszámoló a www.jazzfesztival.hu oldalon:

 

Szakmai beszámoló – NKA 2017

 

 

 

 

Kukucska Csilla

Swing Jazz Kultúráért Alapítvány

Kuratóriumi elnök

2016.08.22.
Bezárás

A webhely a nagyobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie-kat) használ. A webhely használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Bővebb információ